APE!!!!

Vandaag 19 oktober hebben we een Ape gekocht.
Een ‘bij’, die we in grote getale over de Italiaanse landwegen zien en horen zoemen. Ik wil er de komende winter de Bella boeken uit verkopen. We hebben het vorig winter drie banners laten maken met en oud stadspoortje waardoor een vergezicht over het Chiantigebied en op de voorgrond een blauwe Ape. En nu staat er zo’n Ape vóór de banners waarin we de informatie over de caravans, de boeken en al onze activiteiten promoten.
Alle campinggasten kennen Leonardo, mama en babo op de berg.
Leonardo en mama wisten voor ons een Ape.
Vanmiddag gingen we er samen opaf.
Italiaanse zaken, hoe gaan die?
De Siciliaanse eigenaar uit Palermo laat twee Apes zien, €2000,- en €3000,-
We bekijken ze beide, en vinden de prijzen veel te hoog, want een nieuwe kost nog geen €5000,-
Na veel heen en weer gepraat over Sicilie en Palermo zegt mama: ”Alora, wat willen jullie betalen voor welke Ape?”
Wij willen de oudste voor €1000,-, niet meer.
Dat gaat niet door, we schudden handen, evengoede vrienden en we lopen weg. Mama heeft zich echter nog niet losgeweekt. Er komt een verhaal over zoveel jaar op de camping, allemaal Nederlanders die caravans van hen huren, allemaal reclame voor ons Italianen is wat ze doen. En klaar €1100,- nee €1000,- en verkocht. Nou ja, de officiele papieren, daar maken we wel afspraken over, maar de verkoop is pas echt als we allemaal de handen erop leggen. Vier paar handen grijpen elkaar, ik ben net te laat voor de foto, schudden elkaar de hand.
Ape van eigenaar gewisseld.

Abruzzen

We hebben drie dagen rondgekeken in l'Aquila en omgeving. De verwoestingen die de aardbeving heeft veroorzaakt zijn behalve in de hoofdstad ook desastreus voor de omliggende stadjes. Van het stadje Onna is alleen een ravage over. Resten huis en hopen stenen met daartussen huisraad. Het gemeentehuis met aan de gevel een plaquette voor de gevallenen van de tweede wereldoorlog is in de steigers gezet. Bij de ingang van waar eens het stadje begon is op de 7e oktober een super modern strak gebouw geplaatst. Een Duitse gemeenschap heeft het aan de gemeente Onna gegeven. Het wordt gebruikt als kerk en herdenkingsplaats en waarschijnlijk als gemeentehuis. Wij overnachtten in La Posta, een hotelletje in Poggio Piacenza. Ook hier is zoals in wel vijftien naburige stadjes het oude hart neergestort en alles ligt er nog precies zo. Hekken sluiten de getroffen stadsdelen af en rondom de stadjes staan noodwoningen en tuinhuisjes, hele straten zijn zo ontstaan. Rondom l'Aquila kun je kranen, steigers en tuinhuisjes huren in alle mogelijke formaten.
In de stad zijn na ons laatste bezoek in juni, toen er drie barretjes gecreeerd waren, nu een vijftal winkeltjes open , een wijnbar en een pizzeria. Wij waren in de stad op zondag. Op het plein was het nu helemaal vol met kraampjes en voor het SOS-toerisme wordt veel reclame gemaakt. Het was vol in de stad, de passegiata is volledig opgang gekomen. De bar en de pizzeria zijn de hele week open tot twaalf 's nachts.
We hebben de organisatie ons boek aangeboden en hebben uitgelegd dat we deze winter veel over l'Aquila zullen vertellen in lezingen en bij boekverkoop. Zoals overal in Italie waar we het boek laten zien is ook hier veel aandacht en tijd om bladzijde voor bladzijde de foto's en de titels van de hoodstukken te bekijken en samen te bespreken. Ruime aandacht krijgt hun eigen hoofdstuk natuurlijk en er gaat een dikke duim omhoog bij de foto's van de spandoeken. Dat het hoofdstuk maffia en Silvio Berlusconi na elkaar komen wordt de topper. Lachend en anderen erbij halend komt er een hele discussie opgang.

Wes en Yo

Wat een geluk dat Wes en Yo geen interesse in ons boek hadden. blush blush blush

Fred, de uitgever

Voor we weer naar Italie vertrokken, begin oktober, was Frits in Sneek, bij Fred, onze uitgever. We wilden flyers mee om uit te delen bij de verschillende boekverkooppunten. De voorkant is bekend, de smoel van het boek en op de achterkant staat dat we beschikbaar zijn om lezingen te geven , fotoreportages te verzorgen en meer vormen, om het boek onder de aandacht te brengen. Fred vertelde Frits dat hij enthousiast is over het boek, hoe het eruit ziet en ook hoe de verkoop gaat. Dat wordt dus een tweede boek, vond hij.
Ik weet wat me te doen staat. We beleven genoeg om geamuseerd over te praten en te schrijven. confused confused smile

activabolsena

Gisteren hadden we Gert en Mariet op bezoek van Activabolsena. We hebben veel ervaringen uitgewisseld over de afgelopen zomer en hebben lekker gegeten in L'Antico Portale. 's Middags waren we op de berg bij Leonardo. Daar hengelden we naar de mogelijkheid in Toscane een Ape te kopen. Het lijkt me een aandachtstrekker om vanuit een Ape de Bella's te verkopen. Leonardo sloeg aan het bellen, daarna mama en...beet. Een garage in Montevarchi houdt voor ons een Ape vast tot de volgende week. We gaan eerst een weekend naar l'Aquila zien hoe de zaken erbij staan en daarna naar Sicilie om voor de winter een boekenvoorrraad te brengen.
Papa, mama en Leonardo; ze willen alle drie mee om de Ape te bekijken en papa wil onderhandelen over de prijs. Wordt vervolgd.
Gert en Mariet zijn vertrokken met weer tien nieuwe Bella's om te verkopen.
blush razz blush