recensie van een Italie- en kunstkenner


Ik heb genoten van dit boek.
Het leest uitermate plezierig, vlot geschreven, erg boeiend.
We zijn zo al verschillende keren in Italië geweest, rondgetrokken met de caravan, studiereizen ondernomen in het verleden enz.. Wanneer je dit boek leest,dan is het een verademing om niet de zoveelste reisgids in handen te hebben, hetgeen ik enigszins verwacht had, maar gewoon een lekker boek dat wel geschreven is met jouw kijk op de fascinerende levensstijl van de Italiaan, maar voor mij specifiek hoe gefascineerd jij dit zelf hebt geschreven.

En daarnaast begrijp ik natuurlijk, dat Frits’ handen ook gewapperd hebben. Jullie hebben al zoveel ervaring in Italië opgedaan, juist met de gewone dingen van alle dag. Welke tip je ook vraagt, het is jullie nooit te veel om gedegen en leuk de nodige informatie geven om een perfect verblijf in het zuiden mee te maken.

Ik heb m.n. genoten, hoe kan het ook anders, van de kunsthistorische verhandelingen over Andrea Roggi, Piero della Francesca en Della Robia en niet te vergeten de Etrusken!. Wanneer je deze mensen in hun eigen omgeving ziet ofwel hun werk, dan is het daar zo veel mooier. Ter plekke leer je de kunstenaars in hun eigen culturele omgeving, pas echt begrijpen. Totaal anders dan het kijken en lezen van een kunstgeschiedenisboek. Bravo!

En na het kijken naar deze werken, is het weer heerlijk te kunnen genieten van luieren, een terrasje of iets anders. Die sfeer hebben jullie naar mijn bescheiden mening wonderwel getroffen.

De manier waarop jullie over ‘bella figura’ schrijven, is enigszins een openbaring voor me, zeker wanneer ik de opeennalaatste foto in het boek bekijk. Is dit dan ‘bella figura’ of een uitgebluste man, die blij is dat het werk af is? Misschien is dat ook wel ‘bella figura..

Ik heb in het totale boek negenendertig zonnebrillen geteld, donker, tegen de felle zon of naar gewoonte, maar jullie hebben het zonlicht over de Italianen kleurrijk laten schijnen, opdat bella figura optimaal naar voren gebracht wordt. Ik persoonlijk ben blij met deze uitgave en zie het als een meer dan welkome aanwinst voor mijn boekenkast, maar vooral op een belichting van de zonnige kant van ons bestaan.


Dick Timmerman/perkamentmaker uit Wierden

de laatste vijf

Gisteren op het campingmarktje hebben we het pakketje met de laatste vijf boeken aangebroken. Ook van 'Ciao buurman', waarvan we nog tien stuks hadden is het laatste pakket aangebroken. We zullen de vier boeken die bij Leonardo liggen terughalen en kunnen later altijd een nieuw voorraadje brengen. Eind van de maand komen er vijftig nieuwe Bellas binnen, omdat Franklin en Antoinette zo lief zijn daarvoor te zorgen.
Op het marktje kwamen campinggasten die het boek al hadden gezien op het Italie-evenement in Haarzuilen. Ze verzorgen de verkoop van keramiek uit Impruneta in Nederland en komen binnenkort een babbeltje maken. Wij hebben bij een bezoek aan Impruneta geweldig mooie foto's gemaakt maar die pasten niet meer in deze Bella. We kunnen ze wel gebruiken voor de lezingen. Zo ontstaan 'contatti'!

Bella figura, in Italie en Nederland in de markt

We hebben honderd boeken meegenomen naar de camping, voor de verkoop en voor onze gasten als welkomskado.
Begin augustus heeft Alexander nog eens tien boeken meegebracht en fam. van der Struik uit Meppel voorzag ons van tien extra boeken. Van de 120 boeken hebben we nu nog dertien in voorrraad. De verkoop gaat uitstekend. Wanneer we eind augustus een paar dagen naar Nederland komen kunnen we zelf onze voorraad weer aanvullen. Anika's moeder komt ook naar de camping en heeft ruimte voor wat Bellas. We zijn nog niet eens op Sicilie en Sardinie geweest om het boek te laten zien en eventueel voor de wintergasten in de verkoop aan te bieden. Ook Andrea Roggi hebben we nog geen boek kunnen aanbieden.
Het hoofdstuk op de berg heeft Leonardo veel drukke avonden bezorgd en ook bij La Vialla was het vol, -te vol- af en toe, vertrouwde Nicole ons toe.
Ook op het thuisfront gaan de activiteiten gewoon door. We hebben pas een afspraak voor een lezing bij de Dante Alighieri afdeling Dordrecht gemaakt.